Jul 10, 2009

Bijakkah Kerajaan Kita?

1. Satu tindakan yang bijak daripada Kerajaan.

2. Kerajaan melalui Menteri Pelajaran, Dato' Seri Muhyiddin Yassin mengumumkan pada 8 Julai 2009 bahawa PPSMI akan dimansuhkan sepenuhnya pada tahun 2012. Matapelajaran Sains dan Matematik akan diajarkan menggunakan bahasa ibunda pelajar masing-masing.

3. Tindakan ini bijak kerana boleh menyambung kelangsungan politik UMNO dengan mendapat sokongan orang-orang Melayu di kampung pedalaman yang hanya boleh bercakap dan faham dalam Bahasa Melayu.

4. Dan bijak kerana boleh menyambung kelangsungan politik Barisan Nasional dengan mendapat sokongan segelintir orang-orang bukan Melayu di bandar-bandar besar yang tidak suka dasar PPSMI ini kerana taksub dengan bahasa ibunda masing-masing.

5. Bijak kerana Kerajaan mendengar keluh kesah segelintir warga pendidik yang malas. Malas hendak belajar Bahasa Inggeris walaupun mereka boleh dengan segala kemudahan dan peralatan yang disediakan. Malas untuk mendidik anak-anak kita menggunakan bahasa utama Sains dan Teknologi.

6. Bijak juga kerana kita mendengar rengekan segelintir anak-anak Melayu yang manja di kampung-kampung kerana mereka tidak faham bila diajar Sains dan Matematik di dalam Bahasa Inggeris. Merengek untuk mendapat A dalam matapelajaran Sains dan Matematik di sekolah-sekolah di kampung tetapi mati minda apabila berpindah ke Universiti atau Matrikulasi dan kelu lidah di majlis-majlis ilmu untuk berkongsi pendapat dan pengetahuan dengan bangsa-bangsa asing.

7. Keputusan telah pun dibuat. Lagipun, kerajaan telah memaklumkan keputusan ini berdasarkan kajian menyeluruh yang dibuat selama 6 tahun. Mesti banyak fakta dan data telah diterima oleh Kementerian.

8. Tapi, fakta apa? Dan data siapa?

9. Ini kerana jika kita rajin membaca tulisan-tulisan pembaca akhbar Utusan Malaysia (golongan pembaca Melayu dari bandar dan kampung) dan akhbar The Star (golongan pembaca Cina, India dan Melayu dari bandar), kita dapat rasakan satu sokongan padu terhadap dasar PPSMI ini. Ini menunjukkan juga pihak akhbar amat mendokong dasar ini.

10. Jadi di mana silapnya? Adakah Kementerian mendengar maklumat dari pihak yang salah dan berkepentingan, seperti contoh, pihak yang menjuarai isu memartabatkan Bahasa Melayu tetapi tidak membuat apa-apa ke arah itu?

11. Tanya saja kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Apa peranan mereka untuk memartabatkan keilmuan di dalam Bahasa Melayu selama 50 tahun Malaysia merdeka? Berapa banyak buku-buku ilmiah dan bukan ilmiah yang diterbitkan oleh mereka di dalam Bahasa Melayu?

12. Tanya saja kepada pihak IPTA. Berapa banyak pula buku ilmiah yang diterbitkan di dalam Bahasa Melayu yang boleh diguna pakai oleh budak-budak Melayu di kampung-kampung untuk mempelajari ilmu Sains dan Teknologi.

13. Ataupun adakah suara rakyat yang diluahkan melalui akhbar-akhbar tidak dihiraukan oleh kerana mereka ini hanyalah rakyat biasa yang sudah boleh sedikit sebanyak berbahasa Inggeris hasil pelaksanaan dasar PPSMI tersebut?

14. Bijakkah Kementerian Pelajaran kita?

*I am supporting the current government BUT not over this matter. Sorry, I have to say NO and PLEASE revert back to PPSMI.

Thanks.
No comments: